Hedef Belirleme

Harika bir gelecek için öncelikle yapmanız gereken şey hedef belirlemektir. Hedef belirlemek, hayalini kurduğunuz geleceğe ulaşabilmeniz için en büyük motivasyon kaynağı olacaktır. Bu motivasyon kaynağını belirlemek o kadar kolay değil elbette ama bunun için izlenmesi gereken adımlar ve yollar var. Bu dönemde bir yandan kendinizi tanımaya çalışırken bir yandan da ‘kendin olma’ çabası içerisinde olduğunuzun farkındayız. Bu zor süreçte tüm bunlar bir araya gelmişken bir de hedef belirlemek sizler için daha da bunaltıcı bir hal alabilir. Bu nedenle sizlere birtakım tavsiyelerde bulunup doğru adımları atmanıza yardımcı olmak istedik.
Öncelikle hedefinizi belirlerken ilgi alanlarınızın bilincinde olmalısınız. Hedef belirleme ile istek çoğu zaman karıştırılan şeylerdir. İstek, kişinin arzuladığı ve hayalini kurduğu her şeyi içinde barındırırken, İstenilen şey için eylemeye geçmek bize hedefi tanımlar. Hedefin direkt olarak ‘ben doktor olmak istiyorum’ halini alması için öncelikle küçük adımlar halinde ve parça parça araştırılması gerekir. İlgi alanlarınızdan yola çıkarak oluşturduğunuz meslek listesini ciddi araştırmalarla desteklemelisiniz. Bu liste yalnızca meslek olarak sıralanmış olmak zorunda değil. Bazen karşımıza ‘ben ilk 10.000 sıralamasını hedefliyorum.’ şeklinde de çıkabilir. Bu nedenle kendinizi, hemen bir meslek seçmek zorunda olduğunuzu düşünerek bunaltmamalısınız. 
Liste ya da istek belirlendikten sonra, hedefe yönelik araştırmaların kısa sürede bitmesi beklenmemelidir. Bir mesleği ömrünüz boyunca yapacağınızı düşünürseniz seçiminiz elbette zor, fakat ilgi alanlarınıza uygun meslekler seçerseniz mezun olup işe başladığınızda kendinizi her gün işe gidiyor gibi hissetmezsiniz. Bu da sizin iş hayatınızdaki başarılarınızı severek yaptığınız mesleklerle her gün arttıracağınız anlamına gelir. 
İsteklerinize karar verdiğiniz andan itibaren ona ulaşmak için atacağınız tüm adımlar oldukça stratejik adımlar olmalıdır. Herhangi bir meslek için ya da hedefimdeki baraja girebilmem için hangi dersten kaç net yapmam gerekiyor gibi bilgiler sizi hedefinize çok daha hızlı bir şekilde ulaştıracaktır. Yıl içerisinde yapılacak olan plan ve programların aynı zamanda karşılaşacağınız zorlukların motivasyonunuzu etkilememesi için hedefinizden oldukça yardım alacağız. 
Son olarak hedefleriniz için söylenebilecek en önemli tavsiyemiz; hedeflerinizin yeteneklerinize, becerilerinize ve ilgi alanlarınıza uygun olmasıdır. Bu noktada maalesef bölümü okuma kolaylığı, maaşı ya da puanım nereye tutarsa zihniyeti sizleri hedeflerinizden ve isteklerinizden vazgeçirebilir. Bu nedenle hedeflerinize her zaman sahip çıkın. Kendiyle alakasız bir bölüme giren biri aynı alakasızlıkla mezun olup iş aramaya ya da iş hayatında mutsuz olmaya başlayacaktır. Dolayısıyla sizler hayatınızdaki bu zorlu süreçte bu güzel sorumluluğun altına elinizi koyarak hedeflerinizi asla bırakmayın. Onlara ulaşmak için yapmanız gereken her şeyin peşinden koşun.